A Correlational of Attitude of the Mother With The Nutritional Status of Children Under Five

Theresia Ivana

Abstract


The vulnerable age of nutritional status are the children under five, then early detection and effective solution needed to decrease the risk of the problem on adult phase. The attitude of the mother were the identified factors that related with the nutritional status of child under five. These factor would involve the mother to support and promote the optimal nutritional status of their children. This research conducts to associate the attitude of the mother with the nutritional status in the Posyandu Kamboja RT 3; Posyandu Anggrek RT 9; Posyandu Kaca Piring RT 14, Puskesmas Alalak Selatan Banjarmasin. Quantitative research and cross sectional design used, sample with purposive sampling tehnique as much 97 respondents. Data collected used questionnaire, observation sheet, weight scale and microtoice. Analyse by Spearman Rank Correlation. Result: The attitude of the mother was positive (53,6%). Nutritional status of the children under five W/A was normal (63,6%), H/A normal (61,9%) and W/H normal (76,3%). There were significant correlation of the attitude of the mother with the nutritional status of children under five (Ï = 0,000).
Keywords: attitude; nutritional status; mother; children under five.
189


Full Text:

PDF

References


Adriani, M. dan Wirjatmadi, B. (2014). Gizi dan Kesehatan Balita. Jakarta: KENCANA.

Dewi. A, P. N. dan Fajar, I. (2013). Ilmu Gizi untuk Praktisi Kesehatan. Yogyakarta: Graha Ilmu.

Notoatmodjo, S. (2010). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Proverawati, A. dan Wati, K. (2011). Ilmu Gizi Untuk Keperawatan & Gizi Kesehatan. Yogyakarta: Multi Media.

Fajriyani, Kholifatul. (2012). Hubungan Pengetahuan, Sikap Ibu Tentang Kadarzi (Keluarga Sadar Gizi) Dengan Status Gizi Balita Di Desa Karangsari, Kecamatan Kebumen. Diakses 18 Januari 2016 dari http://digilib.stikesmuhgombong.ac.id.

Handini, Dian. (2013). Hubungan Tingkat Pendapatan Keluarga Dengan Status Gizi Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Kalijambe. Diakses 18 Januari 2016 dari http://eprints.ums.ac.id.

Wawan, A. dan Dewi, M. (2011). Teori & Pengukuran Pengetahuan, Sikap, dan Perilaku Manusia. Yogyakarta: Nuha Medika. Kemenkes, RI. (2010). Riset Kesehatan Dasar Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan, Kementerian Kesehatan RI. Diakses 9 Desember 2015 dari http://lontar.ui.ac.id/opac/themes/green/dataIdentifier.jsp/id=20298098

Khayati, S. (2011). Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Balita pada Keluarga Buruh Tani di Desa Situwangi Kecamatan Rakit Kabupaten Banjarnegara. Diakses 28 April 2016 dari http://lib.unnes.ac.id

Lestari. Ernawati. (2008). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pola Pemberian Makanan Balita Pada Keluarga Petani di Dusun Mandungan Srimartani Piyungan Bantul Yogyakarta. Diakses 18 Januari 2016 dari http://eprints.uny.ac.id/13270/

Maesaroh, Siti. (2014). Hubungan Tingkat Pendidikan Ibu dengan Status Gizi Balita di Posyandu Bangunsari Semin Gunung Kidul Tahun 2014 . Diakses 2 Mei 2016 dari http://jurnal,akbid-mu.ac.id.

Profil Kesehatan Indonesia. (2014). Profil Kesehatan Indonesia Tahun 2014 Kementerian Kesehatan. Diakses 12 Desember 2015 dari www.depkes.go.id.

Rakhmawati, NZ. (2014). Hubungan Pengetahuan dan Sikap Ibu dengan Perilaku Ibu dalam Pemberian Makanan Anak Usia 12-24 bulan. Diakses 28 April 2016 dari http://eprints.undip.ac.id.

Riskesdas. (2013). Hasil Riset Kesehatan Dasar Tahun 2013. Jakarta : Kementerian Kesehatan RI. Diakses 9 Desember 2015 dari http://depkes.go.id/downloads/riskesdas2013/Hasil%20Riskesdas%202013.pdf

Rahayu. (2009). Status Gizi Ibu dan Bayi ditinjau dari Pola Makan Ibu Menyusui dan Bayi yang Berkunjung Ke Puskesmas Polonia Medan. Diakses 28 April 2016 dari http://repository.usu.ac.id.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2017 Theresia Ivana

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.